Joketić: Usluge saobraćaja nijesu pristupačne za OSI

Seminar ,,Poštovanje ljudskih prava i zabrana diskriminacije osoba sa invaliditetom kao učesnika u saobraćaju”, održan je protekle nedjelje u Bijelom Polju,  a učesnici  saglasni su,   da usluge saobraćaja nijesu pristupačne za osobe sa invaliditetom, kazao je Veselin Joketić, predsjednik Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj.

U telefonskom razgovoru u emisiji ,,Šta može NVO“, Radija Bijelo Polje, Joketić je kazao da je prisustvo OSI bilo na zavidnom  nivou.

,,Seminar je održan u okviru projekta „Učinimo pristupačan saobraćaj za OSI“, koji realizuje naša organizacija. Cilj je bio da se ukaže OSI na diskriminacije sa kojima se svakodnevno suočavaju u saobraćaju,  a kojih je zaista mnogo. Predočeni su brojni problemi sa kojima se lica sa invaliditetom susreću u Bijelom Polju, a između ostalih i to, da trotoari nijesu prilagođeni za samostalno kretanje OSI, u gradu ne postoje taktilne staze vodilje,  niti semaforska signalizacija prilagođena za one koji koriste čulo sluha prilikom prelaska ulice. U Bijelom Polju ne postoji gradski saobraćaj, međugradski saobraćaj nije prilagođen za korisnike invalidskih kolica, u autobusima ne postoje najave u audio formi, niti vizuelne koje bi omogućile osobama sa oštećenjem sluha da primaju informacije. To su zaista veliki problemi, i potrebno ih je što prije rješavati“, naglasio je Joketić.

Dodao je da su lica sa invaliditetom iz Bijelog Polje iskazala nezadovoljstvo nepristupačnošću željezničke stanice u gradu, ali i željezničkih kompozicija koje iz drugih gradova dolaze u Bijelo Polje.

,,Sada smo počeli sa analiziranjem problema OSI, a naredni serijal seminara biće sa pružaocima usluga u saobraćaju. Na završnom skupu ćemo suočiti stavove i mišljenja OSI i pružaoca usluga u saobraćaju. Mislim da se mora voditi više računa o licima sa invaliditetom, a država mora dosljedno istrajati na primjeni zakonskih propisa,  i ovoj oblasti se mora više posvetiti pažnje“, naglašava Joketić u telefonskom razgovoru, u emisiji ,,Šta može NVO“.

U okviru projekta ,,Za dostojanstven i ravnopravan život OSI“, održan je i trening “Ostvarivanje prava na socijalnu i dječiju zaštitu za osobe s invaliditetom”.

,,Govorili smo o pravima iz socijalne i dječije zaštite za OSI, jer to su prava u koja su najviše upućena ta lica. Ima dosta problema u zakonu, koji bi morao doživjeti dosta izmjena, jer OSI teško ostvaruju pravo na tuđu njegu i pomoć, na ličnu invalidninu. Jesu u velikoj mjeri upoznati sa svojim pravima, ali najveći problem im predstavljajurazličita tumačenja Zakona“, pojašnjava Veselin Joketić.

Seminar je ranije održan i u Podgorici za centralni dio, a planirano je da se održi i za OSI iz južnog regiona Crne Gore.