OSI svakodnevno nailaze na brojne prepreke

Juče su u prostorijama hotela Franca, u sali za konferencije predstavnici NVO Multimedijal Montenegro održali konferenciju pod nazivom “Imam i ja prava da se krećem” na kojoj se govorilo o pristupačnosti puta osobama sa invaliditetom.
Osobe sa invaliditetom decenijama imaju problem sa kretanjem zbog neprilagođenih saobraćajnica, trotoara, stepeništa, ulaza.
Svjesni su toga i u bjelopoljskoj opštini, čiji su menadžeri sa predstavnicima nevladinog sektora na konferenciji za medije , “Imam i ja prava da se krećem” ,pokusali da objasni kako ulažu napore da se ovaj problem ublazi.
Profesor Rafet Mulić objasnio je sa kojim se problemima on susreće tokom kretanja po gradu, kao osoba sa oštećenim vidom.
Prema posljednjem popisu u ovoj opštini zivi šest hiljada petsto pedeset dvije osobe sa invaliditetom.
U lokalnoj samoupravi svjesni su njihovih ogromnih problema sa arhitektonskim barijerama ,a sasvim jasna konstatacija u vezi sa tim stize iz civilnog sektora
“Kada je pitanje pokretljivosti i mobilnosti osoba sa invaliditetom u Opštini Bijelo Polje možemo konstatovati da je stanje katastrofalno”, saopštio je predsjednik NVO Multimedijal Montenegro, Željko Đukić
Iz lokalne samouprave na pitanje šta su uradili kako bi se stanje na terenu promijenilo i makar saobraćajnice prilagodile osobama sa invaliditetom, iz bjelopoljske opštine ovako odgovaraju.
“Opština Bijelo Polje svake godine donosi program uređenja prostora i ove godine postoji u dijelu za lokalnu infrastrukturu gradske saobraćajnice, gradskih saobraćajnica, asfaltiranja, to su sitni poslovi, obaranje ivičnjaka, u tom dijelu kada se ti radovi rade. REZ Ovdje je bilo u gradu na centralnom trgu i prije ovog postavljanja granita u centru grada, bile su na svakom pješačkom prelazu betonska podloga, šta se desilo da projektant na dva tri mjesta nije odradio sa onim grantnim ivičnjacima, stvarno nije mi poznato”, rekao je Fahrudin Begović, menadžer opštine Bijelo Polje.
“Odlučili smo da osobama sa invaliditetom koje dobiju rješenje od sekretarijata za saobraćaj omogućimo da koriste bilo koje parking mjesto u našem gradu”, rekao je Ismar Ćorović.
“Iz prostog razloga zato što nije prošao tender za njih i onda i onda samo rješenje. REZ Ako se niko nije javio, ako nije prošao, ja ne mogu uzeti iz svog džepa i dati i uraditi nešto mimo zakona”, saopštio je Duško Ružić.
Izvor: Vijesti TV
Novinar: Alisa Hajdarpašić