ZA BUDUĆNOST NAŠEG ZDRAVLJA ZAŠTITIMO ŽIVOTNU SREDINU!

ZA BUDUĆNOST NAŠEG ZDRAVLJA ZAŠTITIMO ŽIVOTNU SREDINU!

Dovoljno je da bacimo pogled na izduvne sisteme automobila i uvidimo da oni zagađuju životnu sredinu, i to poprilično, prvenstveno iz razloga što su prisutni tu, neposredno. Zagađenje vazduha se odnosi na prisustvo supstanci kojima tu nije mjesto, kao i na preveliku količinu nečistoća, koje nas u normalnim okolnostima ne bi ugrožavale. Kada benzin sagorijeva u motorima automobila, dolazi do emisije polutanata. Neželjeni gasovi se miješaju s vazduhom čak i kada točimo benzin u rezervoar pored nas.
Polutanti iz „auspuha“ doprinose različitim tipovima zagađenja vazduha. Kada se ugljovodonici i azot-oksid spoje na sunčevoj svetlosti, oni proizvode ozon. Visoko u atmosferi, ovaj gas nas štiti od štetnih ultraljubičastih zraka sunca. Kada rupe u ozonskom omotaču omoguće ozonu da dođe bliže površini, on doprinosi smogu i izaziva respiratorne probleme.

ZA BUDUĆNOST NAŠEG ZDRAVLJA ZAŠTITIMO ŽIVOTNU SREDINU!

Izduvni gasovi podižu nivo ugljen-dioksida, koji na taj način doprinosi stvaranju efekta ,,staklene bašte”. U normalnim uslovima izduvni gasovi zadržavaju jedan dio toplote koje emituje Sunce i pomažu zagrijevanju zemlje. U ekstremnim uslovima izduvni gasovi utiču na nivo gasova koji izazivaju efekat ,,staklene bašte”, što dovodi do globanog zagrijevanja.

Projekat „Razvijanje ekološke svijesti i društveno-odgovornog ponašanja učesnika o saobraćaju“ bavi se problemom niske ekološke svjesti građana i niskim nivoom društvene ekološke odgovornosti učesnika u saobraćaju.

Kroz projekat želimo da unaprijedimo ekološku svijest i društveno-odgovorno ponašanje građana, a posebno učesnika u saobraćaju. Prepoznali smo važnost razvoja saobraćajne kulture učesnika u saobraćaju uz razvijanje ekološki prihvatljivog ponašanja, smanjenje emisije štetnih gasova nastalih radom motora sa unutrašnjim sagorjevanjem u saobraćaju, kao i unaprjeđenje opšteg zdravlja i kvaliteta života građana Crne Gore.
Projekat “Ekologija u saobraćaju” realizuje NVO Multimedijal Montenegro (MMNE) uz finansijsku podršku Ministarstva saobraćaja i pomorstva.