Uz lažne dozvole vozili auto-putem

Obezbjeđenje na prvoj dionici auto-puta Podgorica-Mateševo otkrilo više desetina građana koji su se uz falš propusnice vozili tom saobraćajnicom prije zvaničnog otvaranja. Izvođač radova CRBC napravio nove dozvole sa bar-kodom, a namijenjene su isključivo za radnike i službena lica.

saobracaj-lazne-dozvole-auto-put

Na auto-putu koji je zvanično gradilište, iako su završeni skoro svi radovi, prema Zakonu o zaštiti na radu smjeli bi da ulaze samo zaposleni, oni koji rade tehnički prijem ili druge ovlašćene osobe sa specijalnim propusnicama, koje na ulazima kontroliše obezbjeđenje izvođača a ponekad i uz asistenciju policije.

Želja da se bude među prvima koji će iskusiti vožnju na prvom crnogorskom auto-putu i stisne gas do daske, bila je veća od rizika nabavke lažne propusnice i ugrožavanja svog i tuđih života.

Prva saobraćajna nesreća

Prva teška saobraćajna nesreća na još neotvorenom auto-putu Podgorica-Mateševo dogodila se 23. februara ove godine, kada su se dvojica kineskih radnika, automobilom u velikoj brzini, sudarili sa radnom mašinom, koja je bila parkirana na cesti. U nesreći radnici su zadobili teške tjelesne povrede. Tragedija je zakonski tretirana kao nesreća na radu, a ne saobraćajna nezgoda, jer je za sada riječ o gradilištu a ne saobraćajnici.

Izvor “Vijesti” kazao je da je pravo čudo što nije bilo više nesreća, jer neki zaposleni ali i brojni posjetioci sa pravim ili lažnim propusnicama ne mogu a da ne isprobaju maksimalne brzine svojih automobila. Zbog toga je kineski izvođač radova, kompanije CRBC, kako bi se spriječile zloupotrebe, proteklih dana povukla sve stare propusnice i napravila nove koje imaju bar-kod, a koje su namijenjene podizvođačima koji izvode radove na auto-putu i onima koji vrše testiranje za tehnički prijem. Kako auto-put još nema upotrebnu dozvolu, on nema status puta niti sabraćajnice, pa prema odredbama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, nije dozvoljeno kretanje i saobraćaj vozila ni osoba, osim za potrebe izvođača radova i njihovo osoblje.

Policija: Bilo prijava neovlašćenog ulaska

Uprava policije u odgovoru “Vijestima” saopštila je da ta institucija nije nadležna za kontrolu pristupa i ulaska/izlaska sa gradilišta i dionice auto-puta.

”Imajući u vidu da se radi o gradilištu, kontrolu pristupa obavlja izvođač radova (CRBS), koji je angažovao pravno lice koje obavlja poslove fizičke zaštite. Način kretanja radnika, službenih lica i drugih lica, koji su angažovani na izgradnji auto-puta, kao i izdavanje propusnica u isključivoj je nadležnosti izvođača radova”, piše u odgovoru UP.

Zaštitarska agencija, koja je angažovana na poslovima fizičke zaštite i kontrole ulaska/izlaska na trasi budućeg auto-puta prijavljivala je nekoliko slučajeva da “pojedini vozači žele neovlašćeno da koriste auto-put, koji još nema upotrebnu dozvolu”.

”Postupajući po ovakvim prijavama, policijski službenici su izlazili na lice mjesta i u odnosu na vrstu prijave i prijavljene okolnosti, postupali u skladu sa zakonom. Tokom izgradnje dionice auto-puta, do sada je došlo do nekoliko slučajeva u kojima su jedno ili više lica povrijeđeni, usljed upravljanja putničkim vozilom, teretnim vozilom, radnom mašinom ili međusobnim kontaktom. Radi se o licima koja su radno angažovana od strane izvođača radova”, odgovoreno je u UP. Policija će u okviru svojih ovlašćenja, svojim neposrednim prisustvom pružiti asistenciju i pomoć, kako upravljaču budućeg auto-puta, tako i izvođaču radova, u kontroli i zabrani nedozvoljenog i neovlašćenog pristupa lica i vozila, kako na ulazima i izlazima na auto-put, tako i kontrolom prolaska i kretanja vozila, na samoj trasi budućeg auto-puta. I iz Monteputa koji nadzire radove i koji će biti budući upravljač auto-putem, kazali su “Vijestima” da oni ne izdaju propusnice već izvođač, kao i da ih oni za radnike traže od CRBC-a.

Otvaranje kasni tri godine, uskoro javni poziv za rekonstrukciju puta Mateševo-Kolašin

Prema novim najavama ova dionica auto-puta mogla bi zvanično biti otvorena u maju, kada se okonča tehnički prijem. To znači da će ova dionica od 42 kilometra bizi završena sa tačno tri godine kašnjenja.

Tek treba da počne rekonstrukcija regionalnog puta od Mateševa do Kolašina, koji će biti jedina veza ovog puta sa magistralom.

”Putni pravac Mateševo-Kolašin predstavlja regionalni put R-13, kojim je trenutno moguće odvijanje saobraćaja. Međutim, s obzirom na očekivani obim saobraćaja i da isti predstavlja vezu sa auto-putem, Uprava za saobraćaj je u kapitalnom budžetu za 2022. godinu predvidjela finansijska sredstva za rekonstrukciju ovog putnog pravca, čime će se značajno podići nivo usluge ovog puta”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Oni navode da je u toku postupak za raspisivanje javnog poziva i da očekuju da se on okonča u kratkom roku.

”Put se rekonstruiše na način da se određena tehnička rješenja unapređuju (povećanje radijusa krivina), saniraju kosine, vrši zamjena asfaltnog zastora na cijeloj dužini, zamjena opreme puta i saobraćajne signalizacije i drugo. Put će imati dvije vozne trake, po jedna za svaki smjer”, naveli su iz Ministarstva.

Izvor: SCG