Upotreba pojasa može do 50% doprinijeti smanjenju smrtnog ishoda prilikom saobraćajke!

Upotreba pojasa može do 50% doprinijeti smanjenju smrtnog ishoda prilikom saobraćajke! Stručnjaci kažu da putnici imaju 50 odsto veće šanse da prežive sudar ako su vezani, čime je više nego opravdana njihova namjena. Da li je moguće da vozači ni danas ne znaju šta se prilikom sudara dešava sa tijelom osobe koja nije stavila pojas? Ako znaju, šta ih to tjera da ignorišu osnovne zakone fizike?

Sve što se nalazi u autu, uključujući vozača i putnike, ima svoju inerciju, koja je odvojena od inercije auta. Dok se krećete u vozilu određenom brzinom, imate utisak da vi i vozilo funkcionišete kao jedno. Međutim, kada vozilo udari u određenu prepreku, to će djelovati samo na njegovu inerciju, odnosno samo vozilo će se zaustaviti, dok će vaše tijelo težiti da nastavi sa kretanjem u istom smeru i istom brzinom. Dakle, bez sigurnosnog pojasa, vi biste ili udarili u volan ili izletjeli kroz šoferšajbnu istom brzinom kojom se vozilo kretalo prilikom sudara!

-Najveći broj saobraćajnih nezoda dogodi se pri brzini od 60KM/h, a to je poređenja radi, jačina udarca kao da ste pali sa petog sprata;

-Pojas smanjuje rizik od teških povreda u saobraćaju za oko 60-70%;

-Pojas smanjuje rizik smrtnog stradanja u slučaju prevrtanja za 75%.

Kroz projekat želimo da unaprijedimo ekološku svijesti i društveno-odgovorno ponašanje građana, a posebno učesnika u saobraćaju. Prepoznali smo važnost razvoja saobraćajne kulture učesnika u saobraćaju uz razvijanje ekološki prihvatljivog ponašanja, smanjenje emisije štetnih gasova nastalih radom motora sa unutrašnjim sagorjevanjem u saobraćaju, kao i unaprjeđenje opšteg zdravlja i kvaliteta života građana Crne Gore.

Projekat “Sačuvaj sebe i druge” bavi se promocijom sigurnosti i bezbjednosti u saobraćaju, promovisanjem pozitivnih zakonskih normi u saobraćaju, izgradnji saobraćajne kulture, posebno kod mladih i unaprjeđenju vaninsitucionalnog obrazovanja djece i mladih, a sve u cilju očuvanja ljudskih života, povećanju bezbjednosti i smanjenju broja saobraćajnih nesreća na putevima Crne Gore, sa naglaskom na sjever Crne Gore.

Projekat „Sačuvaj sebe i druge“ sprovodi NVO Multimedijal Montenegro (MMNE ), a finansiran je do strane Ministarstva kapitalnih investicija.