Umjesto crne statistike budi pozitivan primjer!

Živimo u vremenu koje nas stalno ubrzava, namjerno nas gura u tijesne okvire koje ne možemo izdraži, pa sve brže pucamo po šavovima. Osvrnite se oko sebe, vidjećete da svi nekud žure. Porodica, posao, prijatelji, sve je  ubrzano. Onda nije ni čudo što smo istu brzinu prenjeli na drumove. Možda iz prividnog osjećaja da ćemo tako zaista nešto brže uraditi. Kakva zabluda. Nećemo, tek tako nećemo nikud stići.

Velika je razlika između gledanja na svijet i put normalnim očima, u odnosu na oči koje su pod dejstvom alkohola ili nedozvoljenih supstanci. Čovjek pod dejstvom alkohola i droga nije svjestan šta radi. Nekultura, pa tako i ona saobraćajna, lična je stvar svakog pojedinca, ali zbog pojedinaca u saobraćaju nerijetko stradaju nedužni. Čovjek svojim ponašanjem najviše utiče na nastanak saobraćajnih nezgoda.

Kako bi se ispunio opšti cilj bezbjednosti saobraćaja potrebno je smanjtiti sve štetne efekte uz nesmetano odvijanje saobraćaja.

Mora se pomenuti činjenica koliko je bitno odgovorno ponašanje svih učesnika u saobraćaju , oni koji upravljaju motornim vozilima, ali sa druge strane obuhvaćeni su i pješaci i biciklisti. Pod odgovornosti u saobraćaju podrazumijevamo prije svega obavezu da trebamo čuvati sebe i druge, poštujući sve zakone i propise o učestvovanju u saobraćaju, ne smijemo koristiti telefon dok vozimo, ne smijemo konzumirati alkohol prije i tokom vožnje, kao i vezivanje pojasa kao element od krucijalne važnosti.

Projekat „Imam i ja prava da se krećem“ bavi se povećanjem fizičke dostupnost saobraćaja i javne saobraćajne infrastukture osobama sa invaliditetom, uz informisanje i podizanje svijesti javnosti i zagovaranje za ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom za lakše korišćenje usluga prevoza i saobraćajne infrastrukture.

Kroz projekat želimo povećati razumjevanja javnosti o preprekama sa kojima se suočavaju lica sa različitim vrstama invalidtiteta tokom svakodnevnih aktivnosti, a posebno u saobraćaju.

Projekat „Imam i ja prava da se krećem“  sprovodi NVO Multimedijal Montenegro (MMNE),a finansiran je od strane Ministarstva kapitalnih investicija.