Sačuvaj sebe i druge u saobraćaju!

Sačuvaj sebe i druge u saobraćaju!

Drumski saobraćaj kao dio sveobuhvatnog saobraćajnog sistema predstavlja značajan faktor razvoja savremenog društva i najzastupljeniji je vid masovnog i individualnog transporta, zahvaljujući prednostima koje ima u odnosu na ostale vidove saobraćaja. Dinamičan rast broja motornih vozila u Crnoj Gori koji nije praćen odgovarajućim razvojem putne mreže, kao i činjenica da u saobraćajnim nesrećama u svijetu smrtno strada veliki broj ljudi, istakli su u prvi plan problem bezbjednosti saobraćaja.

Na samom početku treba naglasiti da bezbjednost ranjivih učesnika u saobraćaju u velikom stepenu zavisi baš od njihovog ponašanja. Kulturno se ponašati u saobraćaju znači ponašati se u skladu sa saobraćajnim propisima i pravilima, uz međusobno uvažavanje i obzirnost prema drugim učesnicima u saobraćaju, s posebnom pažnjom na najugroženije i najmanje zaštićene učesnike.

Ranjivim učesnicima u saobraćaju se gotovo bez izuzetka smatraju učesnici van motornih vozila u saobraćaju, među koje spadaju: pješaci, biciklisti i vozači motornih dvotočkaša, ali prema široj definiciji i starije nepažljive osobe, djeca, osobe u invalidskim kolicima, osobe sa oštećenjem vida i sluha, i korisnici rolera i skejtbordova.

Projekat ,,Sačuvaj sebe i druge” bavi se promocijom sigurnosti i bezbjednosti u saobraćaju, promoviranjem pozitivnih zakonskih normi u saobraćaju, izgradnji saobraćajne kulture, posebno kod mladih, a sve u cilju očuvanja ljudskih života, povećanju bezbjednosti i smanjenju broja saobraćajnih nesreća na putevima Crne Gore, sa naglaskom na sjever.

Projekat ,,Sačuvaj sebe i druge” sprovodi NVO Multimedial Montenegro, a finansiran je od strane Ministarstva kapitalnih investicija.