Počela kampanja „Uspori, sačuvaj život“, iz policije savjetuju oprez

Nacionalni biro osiguravača Crne Gore, Mašinski fakultet – Centar za edukaciju u drumskom saobraćaju i Odsjek za bezbjednost drumskog saobraćaja – Uprave policije, otpočeli su preventivnu kampanju „Uspori, sačuvaj život“, koja će trajati sve do 20. novembra.

Kampanja se realizuje u susret Svjetskom danu sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, a u cilju skretanja pažnje javnosti i svim učesnicima u saobraćaju na posljedice saobraćajnih nezgoda i traume koje izazivaju iste, saopštio je za Radio Bijelo Polje samostalni policijski inspektor za bezbjednost saobraćaja, Srđan Šćekić.

On je istakao da je kampanja preventivnog i represivnog karaktera.

“Preventivne aktivnosti kampanje će se ogledati u dijeljenju 15.000 flajera sa logom i porukom kampanje učesnicima u saobraćaju od strane policijskih službenika saobraćajne policije, kojima će prvenstveno vozače još jednom podsjetiti na važnost poštovanja ograničenja maksimalne dozvoljene brzine kretanja vozila, posebno u gradskim područjima, kao i na magistralnim, regionalnim i lokalnim putnim pravcima. Na taj način želimo još jednom da podsjetimo na neophodnost i obavezu poštovanja saobraćajnih propisa, kako bi se svijest o opasnostima, rizicima i posljedicama neodgovornog ponašanja u drumskom saobraćaju i na ovaj način podigla na još veći nivo. Takođe, kampanja je i represivnog karaktera, tako da ćemo sankcionisati svako prekoračenje najveće dozvoljene brzine”, istakao je Šćekić.

Šćekić je napomenuo da su posljedice povreda nastalih u drumskom saobraćaju osmi uzrok smrtnosti u svijetu, a vodeći su uzrok smrti mladih osoba od 15 do 29 godina.

“Samo za 10 mjeseci 2020. godine u Crnoj Gori u drumskom saobraćaju su smrtno stradale 42 osobe, od kojih je njih čak 19 bilo mlađih od 25 godina, a njih 12 mlađih od 20 godina. Istraživanja i analize saobraćajnih nezgoda pokazuju, da je kod 1/3 svih saobraćajnih nezgoda i kod više od 50% nezgoda sa smrtnih ishodom, neprilagođena i velika brzina, glavni uzrok nastanka saobraćajne nezgode”, poručio je samostalni policijski inspektor za bezbjednost saobraćaja.

Šćekić je podsjetio da su samo tokom 10 mjeseci 2020. policijski službenici saobraćajne policije na teritoriji Crne Gore zbog prekoračenja brzine kretanja u naselju i van naselja sankcionisali više od 20 000 vozača.

“Mi u Centru bezbjednosti Bijelo Polje, mimo ove kampanje, svakodnevno preduzimamo mjere i radnje u cilju sankcionisanja prekršaja koji se tiču prekoračenja brzine”, kazao je Šćekić.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: arhiva RBP, Uprava policije

rbpredakcija@gmail.com

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE