ONEMOGUĆENO NAM JE DA PRISTUPIMO VEĆINI OBJEKATA

ONEMOGUĆENO NAM JE DA PRISTUPIMO VEĆINI OBJEKATA

Pristup osoba sa invaliditetom u saobraćaju (OSI) je dugoročan problem crnogorskog društva. Nerijetko se OSI susreću sa problemom ravnopravnog pristupa saobraćaju koji jedan od osnovnih preduslova za vođenje samostalnog života.

Cijeli video pogledajte na MMNE YT kanalu:
https://youtu.be/_DLh4VLZNcw?si=5vdWchnmeOWKy2Li

Samostalno kretanje osoba s invaliditetom izvan stambenog prostora često je nepravedan, neravnopravnopravan i nejednak u odnosu na ostale građane, onemogućeno im je da pristupe većini objekata, institucija, marketa, kao i da koriste javni prevoz.

Poboljšanje pristupačnosti transporta i infrastrukture javnog prevoza za osobe s invaliditetom predstavlja ključnu prekretnicu u razumijevanju šire javnosti o izazovima s kojima se suočavaju osobe sa različitim vrstama invalidnosti tokom svakodnevnih aktivnosti, posebno u saobraćaju.

ONEMOGUĆENO NAM JE DA PRISTUPIMO VEĆINI OBJEKATA

U svakodnevnom životu problemi sa kojima se suočavaju sliepe i slabovide osobe su uglavnom slični, a kako neki od njih navode to je najčešće otežano kretanje uslijed lošeg parkiranja automobila, ali i saobraćajnih znakova koji su postavljeni na pogrešnim mjestima, zasađenim drvima na sred trotorara, reklamnim tablama za butike ili kafiće.

Još jedan veliki propust u bjelopoljskoj opštini jesu zvučni signali, na semaforima koji odavno ne rade, zvučna signalizacija o čemu već duži vremenski period niko ne vodi računa, osim onih kojima je ova signalizacija neophodna. Takođe slabovide osobe osjećaju se diskriminisano i u bankama, gdje često treba da se čeka broj, a onda po broju treba da odete na određeni šalter, što je takođe veoma problematično.

U današnjem svijetu dostojanstven život je praktično nezamisliv bez prava na slobodno kretanje. Da bi se ovo osnovno ljudsko pravo ostvarilo neophodno je prije svega obezbijediti pristupačnost saobraćaja osobama sa invaliditetom.