Ne vožnji pod dejstvom alkohola!

Ne vožnji pod alkoholom!

Vozač pod uticajem alkohola postaje slobodniji u ponašanju, povećava mu se lažno samopouzdanje pa on precjenjuje svoje vozačke sposobnosti. Vrijeme potrebno da vozač pravilno odreaguje na nepredviđene situacije se smanjuje, pa on nije u stanju da brzo prepozna opasnost i procijeni saobraćajnu situaciju, što u najvećem broju slučajeva dovodi do nezgode. Takođe, vožnja pod dejstvom alkohola je jako opasna jer je koordinacija pokreta ruku i nogu pijanog vozača veoma upitna.

Ne vožnji pod alkoholom! Vidno polje vozača se sužava samo na oštro vidno polje, a u njemu se pogrešno procjenjuje brzina i udaljenost do drugih vozila, širina puteva, postojanje bočnih smetnji i slično. Oštrina vida i sposobnost adaptacije oka na svjetlost i tamu je narušena.

Iako je o ovoj temi dosta pisano, nije na odmet da se neke stvari ponove, prije svega zbog mladih vozača, koji zbog svog neiskustva često precjenjuju svoje sposobnosti i testiraju mogućnosti. Naime, najviše vozača pod dejstvom alkohola koji su učestvovali u saobraćajnoj nezgodi pripada starosnim grupama od 25-29 godina i 30-34 godine. Alkohol je jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda sa poginulim i povrijeđenim licima. Vožnja pod dejstvom alkohola i opijata utiče na sposobnost vozača i možete ozbiljno da povrijedite i sebe i druge. Alkohol utiče na mozak i vozačke sposobnosti, smanjuje koncentraciju, vidno polje koordinaciju pokreta i reflekse i zahtijeva dužu vremensku reakciju.

Projekat ,,Sačuvaj sebe i druge” bavi se promocijom sigurnosti i bezbjednosti u saobraćaju, promoviranjem pozitivnih zakonskih normi u saobraćaju, izgradnji saobraćajne kulture, posebno kod mladih, a sve u cilju očuvanja ljudskih života, povećanju bezbjednosti i smanjenju broja saobraćajnih nesreća na putevima Crne Gore, sa naglaskom na sjever.

Projekat ,,Sačuvaj sebe i druge” sprovodi NVO Multimedial Montenegro, a finansiran je od strane Ministarstva kapitalnih investicija.