Imam i ja prava da se krećem

Saboraćaj je jedna od četiri egzistencijalne funkcije svakog životnog prostora (rad, stanovanje, rekreacija i saobraćaj) čiji je cilj povezivanje ostalih funkcija uz što  manje negativnih efekata.

U današnjem svijetu dostojanstven živor je praktično nezamisliv bez prava na slobodno kretanje. Da bi se ovo osnovno ljudsko pravo ostvarilo neophodno je prije svega obezbijediti pristupačnost saobraćaja za osobe sa invaliditetom.

Osobe sa invaliditetom su učesnici u saobraćaju kao i svi drugi ljudi. Njihov položaj, kao učesnika u saobraćaju, ne bi trebalo da se razlikuje od položaja, prava i obaveza drugih učesnika.

IMAM I JA PRAVA DA SE KREĆEM

Nažalost, brojni činioci utiču da se kretanje osoba sa invaliditetom dodatno otežava. Loša saobraćajna infrastruktura, nedostupnost prevoznih sredstava, nedostatak „saobraćajne kulture“, različiti oblici diskriminacije samo su neki od njih. Kako prevazići ovaj problem? Postoji mnogo načina: podizanjem nivoa „saobraćajne kulture“, doslednim poštovanjem pravila saobraćaja i sankcionisanjem prekršilaca.

Projekat Imam I ja prava da se krećem realizuje NVO Multimedijal Montenegro (MMNE) uz finansijsku podršku Ministarstva kapitalnih investicija.