EVROPSKA UNIJA ĆE OD 2035.GODINE ZABRANITI PROIZVODNJU VOZILA KOJA IMAJU DIZEL ILI BENZIN MOTORE

EVROPSKA UNIJA ĆE OD 2035.GODINE ZABRANITI PROIZVODNJU VOZILA KOJA IMAJU DIZEL ILI BENZIN MOTORE

Evropska unija će od 2035.godine zabraniti proizvodnju vozila koja imaju dizel ili benzin motore, kazao je za Gradsku RTV predsjednik NVO Multimedijal Montenegro Željko Đukić. 

Pitanje je, kaže Đukić, kako će se Crna Gora prilagoditi tome.

“Nećete moći da kupite vozilo na dizel ili benzin već ćete morati da kupite ili električno vozilo ili neko novo. Sa druge strane, problem u Crnoj Gori je što mi nemamo dovoljno punjača za električne automobile. Postavlja se pitanje da li naša elektroenergetska mreža može da podnese toliku potrošnju”, navodi Đukić.

Problem predstavlja nepropisno odlaganje i spaljivanje guma, koje mogu da iizazovu ekološku katastrofu , ističe i dodaje da Crna Gora još uvijek nije zakonski regulisala metod odlaganja automobilskih guma.

„Ako mi već ne možemo da se pozabavimo preradom i reciklažom tih guma i upotrebom mljevene gume u određene kao neke primarne sirovine za određene stvari, dajte onda da nađemo rješenje da ih vodimo u neke zemlje gdje te gume mogu biti tretirane“, ističe Đukić.

Upotreba električnih trotineta i električnih motora doprinijeće smanjenju emisije štetnih gasova i negativnog uticaja drumskog saobraćaja na životnu sredinu, poručio je Đukić.