Dragaš kazala da je kriva, ali da nije svjesno izazvala nesreću

Advokat kazao da će se optužena za izazivanje saobraćajne nesreće u daljem toku postupka braniti ćutanjem

Tanja Dragaš, optužena za izazivanje saobraćajne nesreće 30. maja na magistralnom putu Nikšić – Podgorica, u mjestu Cerovo, u kojoj su poginule tri i povrijeđene 23 osobe, izjavila je danas u sudu da je kriva, ali da nije svjesno počinila krivično djelo koje joj se stavlja na teret.

„Moja branjenica se izjasnila da je kriva ali ne na način, ono što mi tvrdimo od početka, kako je tužilac predstavio, da je svjesno počinila ovo krivično djelo. Kazala je da sigurno svjesno ne bi izazvala nesreću i da ne bi namjerno povrijedila sebe i svoje dijete“, kazao je novinarima nakon prvog ročišta njen advokat Srđan Lješković.

Dragaš je dala izjavu koju je dala pred tužiocem, kada je kazala da je neposredno prije nesreće, u krivini, u momentu kada je zakočila, čula zvuk pa se okrenula da vidi da li je sa zadnjeg sjedišta pala njena kćerka koja je spavala. Kako je ispričala tužiocu, vidjela je da je dijete palo na prostor između siceva i u tom momentu osjetila je udar. Prema njenoj izjavi sjeća se da su vozilom otišli u desnu stranu, nakon čega su udarili u stijenu, a zatim se prevrnuli na lijevu stranu. Ostalih detalja nakon udara se ne sjeća.

„Suđenju su prisustvovali članovi porodica poginulih. Moja branjenica je iskazala kajanje i zamolila za oprost jednog dana ako porodice nastradalih budu mogle oprostiti. Neće odgovarati na dalja pitanja suda, tužilaštva, odbrane ili bilo koga, jer nije u stanju. U daljem toku postupka braniće se ćutanjem. Sud je kazao porodicama oštećenih da mogu da postave imovinsko–pravni zahtjev. Niko ništa nije reagovao. Bio je samo mir i tišina“, kazao je Lješković.

Dragaš se tereti da je počinila teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

Prema navodima optužnice, koju zastupa tužilac Željko Pejović, Dragaš je upravljajući vozilom “BW Touran” prešla u suprotnu kolovoznu traku i udarila u minibus „Glušica prevoz“. Od siline udara, kako je navedeno u optužnici, došlo je do destabilizacije minibusa koji je prvo udario o kamenje sa desne strane, a potom se prevrnuo i skliznuo u dubodolinu van desne strane magistrale. Tada su poginule putnice Jelica Jovović (42) iz Danilovgrada i Marina Vuletić (46) iz Nikšića, dok je vozač minibusa Radovan Tomović (45) 12 dana kasnije preminuo u Kliničkom centru, a povrijeđene su 23 osobe, među kojima je i kćerka Tanje Dragaš.

Sudski vještak saobraćajne struke Vidak Krtolica u nalazu mišljenja je naveo da je do nesreće došlo jer Dragaš nije na vrijeme prilagodila način kretanja vozila uslovima saobraćaja, te da je pogrešno procijenila saobraćajnu situaciju.

Naredno ročište sudija Osnovnog suda u Nikšiću Igor Đuričković zakazao je za 7. decembar.