ČISTA OKOLINA ZA SVE GRAĐANE!

ČISTA OKOLINA ZA SVE GRAĐANE!

Zbog sve većih količina i štetnosti po okolinu, otpad se smatra jednim od najznačajnijih ekoloških problema savremenog svijeta. Čovek je, svojim aktivnostima, odlučujući činilac u mijenjanju okoline. Te su aktivnosti povezane sa zadovoljavanjem potreba. Veliki dio potreba je stvoren vještacki i pitanje je da li nam stvarno treba toliki broj različitih proizvoda koji će, nakon upotrebe, postati otpad.
Civilizacija koja proizvodi sve više otpada nastavlja u istom pravcu i ništa ne ukazuje na skore promjene.

Ipak, zahvaljujući naučno-tehnološkom napretku i razvoju ekološke svijesti, borba protiv otpada postaje mnogo uspješnija.
Čest problem u prirodi jesu nemarni vozači koji odlažu otpad kroz prozor od svog automobile, najčešće srećemo da to budu pikavci, limenke a mnoge druge stvari koje mogu ugroziti naše ulice i remete saobraćaj, svjesni smo toga šta može sasvim jedna obična kesa da izazove u saobraćaju.

U Crnoj Gori vozači koji bacaju otpatke iz automobila nisu u dovoljnoj mjeri dobijali opomene ili kazne zbog svojih nemarnih djela u saobraćaju, kao što bi se desilo u nekoj od evropskih država. Samim tim vozači postaju još nemarniji znajući da zakon nije sproveden u dovoljnoj mjeri.

ČISTA OKOLINA ZA SVE GRAĐANE!

Mjere trebaju da budu rigoroznije kako bi spriječili zagađenje okoline. Građani trebaju da budu odgovorniji i trebaju prijaviti ili opomenuti zagađivača okoline kako bi živjeli u što čistijem okruženju.

Ipak, svjedoci smo da veliki broj ljudi ne razmišlja o okolini, loša navika postala je model njihovog ponašanja. Potrebno je promijeniti način razmišljanja i podići ljudima svijest o važnosti čiste okoline.

Cilj našeg projekta je da smanjimo broj nemarnih vozača u saobraćaju i podignemo svijest o beneficijama čiste okoline.

Projekat “Ekologija u saobraćaju” realizuje NVO Multimedijal Montenegro (MMNE) uz finansijsku podršku Ministarstva saobraćaja i pomorstva.