ZA BUDUĆNOST NAŠEG ZDRAVLJA ZAŠTITIMO ŽIVOTNU OKOLINU!

ZA BUDUĆNOST NAŠEG ZDRAVLJA ZAŠTITIMO ŽIVOTNU OKOLINU!

Zbog sve većih količina i štetnosti po okolinu, otpad se smatra jednim od najznačajnijih ekoloških problema savremenog svijeta. Čovek je, svojim aktivnostima, odlučujući činilac u mijenjanju okoline. Te su aktivnosti povezane sa zadovoljavanjem potreba. Veliki dio potreba je stvoren vještacki i pitanje je da li nam stvarno treba toliki broj različitih proizvoda koji će, nakon upotrebe, postati otpad. Civilizacija koja proizvodi sve više otpada nastavlja u istom pravcu i ništa ne ukazuje na skore promjene. Ipak, zahvaljujući naučno-tehnološkom napretku i razvoju ekološke svijesti, borba protiv otpada postaje mnogo uspješnija.

Neadekvatno upravljanje otpadom predstavlja ogroman ekološki i zdravstveni problem za sve stanovnike Bijelog Polja, a naravno i šire. Ostaci od plastike, hrane, cigareta, kese i još mnogo sličnih predmeta, svakodnevno se mogu zateći na ulicama. Sudeći po našim djelima, malo ili nimalo. Ne vodimo računa o tome gde i šta bacamo, za nas je sve što nam ne treba i ne koristimo otpad kojeg se treba otarasiti. Gdje, nije važno.

Nesavjesno i neodgovorno ponašanje pojedinaca otežava održavanje našeg grada urednim, stoga svi zajedno moramo koristiti pravilno komunalnu infrastrukturu i pravilno odlagati otpad, kako bi naš grad bio uredniji. Na dodatan oprez upućuje i činjenica da su nelegalne deponije često jedan od ozbiljnijih uzroka požara, koji predstavljaju veliku prijetnju za životnu sredinu.
Kroz projekat želimo da unaprijedimo ekološku svijest i društveno-odgovorno ponašanje građana, a posebno učesnika u saobraćaju. Prepoznali smo važnost razvoja saobraćajne kulture učesnika u saobraćaju uz razvijanje ekološki prihvatljivog ponašanja, smanjenje emisije štetnih gasova nastalih radom motora sa unutrašnjim sagorjevanjem u saobraćaju, kao i unaprjeđenje opšteg zdravlja i kvaliteta života građana Crne Gore.
ZA BUDUĆNOST NAŠEG ZDRAVLJA ZAŠTITIMO ŽIVOTNU OKOLINU!

Projekat „Ekologija u saobraćaju“ realizuje NVO Multimedijal Montenegro (MMNE) uz finansijsku podršku Ministarstva saobraćaja i pomorstva.