CRNA GORA: PREKO MILION GUMA GODIŠNJE

CRNA GORA: PREKO MILION GUMA GODIŠNJE

Vulkanizeri iz Bijelog Polja se susreću sa mnogobrojnim problemima, a jedan od najvećih jeste nedostatak mjesta za odlaganje guma.

U proteklom periodu Nevladina organizacija Multimedijal Montenegro došla je do saznanja da veliki broj građana razmišlja da odustane od tog posla, zbog velikog novčanog ulaganja u prostore u kojima će odlagati gume.

Dakle, jedan od najvećih problema jeste odlaganje guma, za koje moraju zakupiti prostor kako bi ih odložili, a ukoliko se odluče na recikliranje, moraće da odvoje veću količinu novca.

“Godinama svi vulkanizeri imaju isti problem, nemaju gdje odlagati gume koje mijenjaju, te nerijetko mnogi i odustaju od posla, jer ne mogu priuštiti sebi količinu novca za zakup prostora”, kazao je jedan od njih.

Cijene zakupa su previsoke, ali da ne postoji druga opcija.

Jednog od vulkanizera zakup prostora za odlaganje starih guma mjesečno košta 300 eura, što je na godišnjem nivou 3.600 eura.

Osim ekonomskih aspekata, postoji i problem neodgovornog odlaganja guma, što može imati ozbiljne posljedice po životnu sredinu.

“Ljudi koji nijesu u mogućnosti da zakupe prostor, a žele da se zadrže u ovom poslu nalaze rješenje u zagađenju životne sredine, odnosno u odlaganju guma u rijekama. U većim gradovima nerijetko se dešava da istresu kamion, plate nekome da zapali i ne zna se ni ko je ni šta je”, dodaje vulkanizer.

Prema saznanjima NVO MMNE sa ovim problemom susreću se svi vulkanizeri u Crnoj Gori, što im predstavlja veliku prepreku u poslu, a država do sad nije pokazala razumijevanje i želju da pronađe rješenje.

Podsjećamo da su prisutne česte pojave paljenja guma, a pretpostavlja se da je uzrok upravo to što nemaju gdje ili nijesu u mogućnosti da ih odlože negdje drugo, a samim tim dolazimo do problema zagađenja vazduha.

NVO MMNE apeluje na Vladu Crne Gore, resorna Ministarstva i insitucije, da se pod hitno uđe u rješavanje ovog izazova i

U sklopu realizacije projekta ekologija u saobraćaju NVO MMNE došla je do podatka da je u 2022.godini bilo 266.747 registrovanih drumskih, motornih i priključnih vozila u Crnoj Gori te samim tim je to pokazatelj da je u prosjeku 1,066.988 guma koje trenutno nemamo gdje da odlažemo.

Jedno od rješenja bilo bi da se uspostavi sabirni centar za gume, a postoje dobre praksu u svijetu gdje se korištene gume tretiraju i od njih se dobijaju raznorazni reciklirani materijali ili primarne i sekundarne serovine.