U Bijelom Polju registrovana samo dva električna vozila

U Bijelom Polju registrovana samo dva električna vozila

Uprkos činjenici da električni automobili imaju niže troškove održavanja i doprinose smanjenju buke u urbanim sredinama, u Bijelom Polju su registrovana samo dva električna vozila prema nezvaničnim podacima.

Crna Gora bi trebala ozbiljno razmotriti pripreme za integraciju električnih vozila, imajući u vidu usvojen zakon u Evropskom parlamentu koji predviđa zabranu proizvodnje automobila sa unutrašnjim sagorijevanjem od 2035. godine. Ovo naglašava potrebu za infrastrukturnim i regulatornim naporima kako bi se podržao prelazak na elektične automobile, doprinoseći smanjenju emisija štetnih gasova i globalnim naporima za očuvanje životne sredine.

Ovaj ekološki pristup bi naše gradove učinio čistijim prostorom za pješake i bicikliste. Interesantna je činjenica da u periodu od godinu dana, samo jedan električni automobil može prosječno uštedjeti 1,5 miliona grama CO2, naglašavajući dugoročni pozitivan uticaj na životnu sredinu.

Prelaskom na električne automobile smanjujemo emisiju ugljen-dioksida i poboljšavamo kvalitet vazduha, doprinoseći borbi protiv klimatskih promjena i očuvanju zdravlja zajednice. Osim toga, prelazak na električna vozila podstiče razvoj održive infrastrukture, gdje se nailazi na problem s’ obzirom na to da Crna Gora nije u potpunosti infrastrukturno spremna za električna vozila. U tom slučaju, neophodno je raditi na poboljšanju infrastrukture kako bi se ekološki saobraćaj ojačao.

Projekat ekologija u sabraćaju finansira Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore.
@msipcg