UOZBILJITI ŽELJEZNIČKI PREVOZ I SUBVENCIJE ZA KUPOVINU ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA

Bez infrastrukture, brzih punjača  nema preduslova za ekološki, zeleni saobraćaj

Na završnoj press konferenciji projekta “Razvijanje ekološke svijesti i društveno-odgovornog ponašanja učesnika u saobraćaju” koji sprovodi NVO MMNE u partnerstvu sa Ministarstvom kapitalnih investicija predstavljeni su ekološki problemi koje prouzrokuju vozila sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Ena Pušija, asistent na projektu saopštila je sledeće da se projekat “Razvijanje ekološke svijesti i društveno – odgovornog ponašanja učesnika u saobraćaju” bavi problemom niske ekološke svijesti građana i niskim nivoom društvene ekološke odgovornosti učesnika u saobraćaju.

“Kroz ovaj projekat smo obrađivali teme očuvanja životne sredine, smanjenja nivoa buke u urbanim sredinama, smanjenja zagađenja, kako u urbanim, tako i u ruralnim sredinama, niskom stopom ekološke kulture i svijesti pojedinaca za svoje ekološki neprihvatljivo ponašanje u vožnji”, takođe Pušija je dodala da je cilj projekta unaprjeđenje ekološke svijesti i društveno – odgovorno ponašanje građana, a akcenat je na učesnike u saobraćaju, ali i unaprjeđenje opšteg zdravlja kvaliteta života građana Crne Gore.

Željko Đukić, koordinator projekta i predsjednik NVO MMNE apelovao je na rukovodstvo željezničkog saobraćaja da uozbilje  nacionalnu željezničku kompaniju jer su električni vozovi  najbolje ekološko rješenje, a i trenutno najjeftiniji oblik međugradskog i regionalnog prevoza. Mađutim zbog stalnih kašnjenja i kvarova nijesu promovisali željeznički prevoz kao najbolje ekološko rješenje.

“Prethodnih pet mjeseci naša organizacija bavila se ovom temom. Tokom realizacije projekta izvršili smo analizu raznovrsnih podataka kroz koje smo došli do informacija da je u  2021. godini na graničnom prelazu Dobrakovo prešlo 281.145 automobila, dok je kroz tunel Sozina u 2021. godini prošlo 2 600 000 automobila. A važno je naglasiti da jedno vozilo godišnje izbaci izduvnih gasova i CO2 čestica onoliko koliko je teško”, kazao je Đukić i dodao da je tokom realizacije projekta vođena intezivna kampanja na društvenim mrežama sa ciljem podizanja svijesti javnosti. Objavili su 81 članak od čega  47 na društvenim mrežama, 34 na web sajtovima, a objave su zainteresovale veliki broj građana, kaže da su ostvarili reach od preko 141 000. ON-line kampanju su pored interesantnih vizuala pratile i interesantne edukativno informativne poruke

Đukić je rekao da jako žale što nijesu mogli građanima na “oči” sa kampanjom promocije željezničkog prevoza, odnosno putovanje vozom koje je po njihovom mišljenju najbolje i najodgovornije  ekološko saobraćajno rješenje.

“Uzimajući u obzir da imamo stalna kašnjenja vozova i česte kvarove te se građani istinski ne mogu osloniti na željeznički prevoz nijesmo ovo, po našem mišljenju najbolje ekološko saobraćajno rješenje promovisali, te koristim ovu priliku da apelujem na sve nadležne institucije i menadžment željezničkog prevoza da se uozbilje, jer vozovi su sjajno ekološko rješenje, a sa druge strane i najjeftiniji oblik međugradskog i regionalnog saobraćaja” kazao je Đukić.

Na konferenciji se otvorilo i pitanje električnih automobila, Đukić je kazao da nije realno u ovom momentu promovisati njihovu kupovinu.

 “ Pitanje je koliko je realno  promovisati kupovinu elektičnih automobila jer ni u Podgorici, a tek u Bijelom Polju nemamo dovoljan broj punjača, dakle nemamo potrebnu infrastrukturu koja bi mogla pratiti povećanje upotrebe električnih automobila. O tome smo više puta govorili na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću. Skoro svi gradovi imaju problem sa parkingom, zamislite koliko je zapravo potrebno uložiti u infrastrukturu koja bi pokrila barem 20% javnih parking mjesta, koliko je to novca i koliko je potrebno vremena da bi stvorili preduslove da građani kupe električna vozila, a nije realno da u blokovima zgrada sa recimo 3 sprata spustaju produžne kablove da bi punili svoje električne četvorotočkaše” kazao je Đukić dodajući da opštine pored toga što nemaju adekvatnu infrastrukturu, nemaju ni subvencije za kupovinu električnih bicikala, a ne električnih automobila.

Kroz projekat smo fokus stavili na  pješačenje i biciklizam, trudili se da motivišemo građane da gase motore automobila na semaforima. A poseban fokus, na koji smo jako ponosni jeste što smo se trudili da ukažemo građanima da ne trebaju bacati otpad iz vozila u pokretu”, rekao je Đukić, a zatim dodao da je interesantno da opština Bijelo Polje nema subvencije vezano za kupovinu električnih automobila, kao ni za kupovinu elektičnih bicikala. Podsjetio je da je uprava glavnog grada imala interesantnu inicijativu za subvencionisanje  prilikom kupovine bicikala, električnih trotineta i električnih bicikala, međutim budžet od 30 000 eura je previše mali za glavni grad, potrebno je uozbiljiti sredstva na lokalnom i nacionalnom nivou ako zaiste želimo biti “zelena” država.

“Posebno je neozbiljan u finansijskom smislu Eko fond koji godišnje odvaja samo 100 000 eura za subvencionisanje kupovine električnih vozila na teritoriji cijele Crne Gore. Dakle, potrebno je ozbiljno shvatiti pitanje očuvanja životne sredine i odvojiti značajna finansijska sredstva ali prije toga riješiti infrastrukturno pitanje i obezbijediti dovoljan broj punjača na magistralama i javnim parking mjestima. Podsjećam da je nedavno Evropski parlament izglasao zabranu prodaje novih automobila sa benzinskim  dizel motorima od 2035. godine, dakle ovo je jasan signal da moramo hitno početi sa izgradnjom potrebne infrastrukture, odvojiti ozbiljna sredstva za subvencionisanje kupovine električnih automobila I u narednih 5 godina biti barem malo zelenija država”, zaključio je Đukić.

Đukić se zahvalio na saradnji  državnom preduzeću Monteput koje je dalo na raspolaganje sve potrebne podatke, takođe su omogućili da na naplatnoj rampi sprovedu niz aktivnosti koje su posvećene distribuciji edukativno promotivnog materijala, zahvalio se i Upravi policije i sektoru za granične prelaze koji su bili jako ažurni i veoma brzo odgovarali na sve mejlove sa potrebnim informacijama, a takođe dozvolili da sprovedemo aktivnost vezanu za distribuciju promotivno edukativnog materijala na graničnom prelazu Dobrakovo. Dodao je da ne može izuzeti ni opštinu Bijelo Polje  koja je na samom početku projekta pokazala interesovanje za ovaj projekat i pitanje ekologije.